Przepis
Tego potrzebujesz:
Ciasto:
170 g mąki
250 g szklanka cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Krem:
150 g masła
2 żółtka
2 jajka
125 g cukru
2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
Wierzch:
100 g masła
500 g suszonych śliwek kalifornijskich
350 ml czystej wódki
1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (150 g)
Sposób przygotowania
Zobacz przepis na pyszne ciasto - śliwka w czekoladzie!
Śliwki zalej wódką i odstaw na kilka godzin. Następnie odcedź.
Pozostały alkohol zostaw do nasączenia biszkoptu.
Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ubij z cukrem na puch.
Dodaj mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszaj.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wysmaruj margaryną i obsyp mąką.
Ciasto przełóż do tortownicy i piecz około 35 minut w 180stopni C.
Przygotuj krem. Żółtka i jajka ubijaj z cukrem na parze, aż masa zgęstnieje.
Zdejmij z ognia, dodaj rozdrobnioną w malakserze czekoladę. Ostudź.
Do ostudzonej masy dodaj miękkie masło. Wymieszaj.
Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść masło i czekoladę, wymieszaj.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
Na paterze ułóż jeden blat biszkoptu, skrop połową zostawionego alkoholu.
Na to wyłóż połowę kremu, drugi blat biszkoptu, pozostały alkohol i reszta kremu.
Na kremie ułóż osączone śliwki moczone w czekoladowej polewie.
Całość polej pozostałą polewą i wstaw ciasto do lodówki, by stężało.