Śmietanowiec na herbatnikach

Krzysztof
Ciasta
23.11.2014 7:29
Śmietanowiec na herbatnikach

Przepis

Składniki:

20 dag herbatników maślanych

1/2 kostki margaryny

4 szkl. śmietany kremówki

2 op. cukru waniliowego

3-4 łyżki cukru pudru

6-7 łyżeczek żelatyny

50 dag malin

1 op. cukru żelującego (na 50 dag owoców)

Przygotowanie:

Masło stop, wystudź. Ciastka pokrusz. Wymieszaj z masłem. Masą wylep spód torotwnicy. Żelatynę namocz, odstaw, by spęczniała. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Żelatynę rozpuść podgrzewając, ostrożnie połącz z bitą śmietaną. Wylej na spód z herbatników. Schładzaj 4 godziny. Maliny gotuj z cukrem żelującym 3-4 minuty. Zimną masę owocową rozsmaruj na cieście. Schładzaj jeszcze 30 minut.