Tort ajerkoniakowy

Krzysztof
23.11.2014 7:22
Tort ajerkoniakowy

Przepis

Tego potrzebujesz:

4 jajka

2/3 szklanki mąki

2/3 szklanki cukru

szczypta soli

Na krem:

30 dag masła

150 ml ajerkoniaku

Na poncz:

100 ml wrzątku

sok z 1/2 cytryny

2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

Zobacz przepis na tort ajerkoniakowy!

Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na krem.

Białka ubij na sztywną pianę.

Masę żółtkową wymieszaj mikserem z mąką, a następnie z ubitą pianą z białek.

Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 23 cm i piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Miękkie masło umieść w misce.

Zmiksuj na puszysty, biały krem.

Następnie cienkim strumieniem wlewaj ajerkoniak i mieszaj, aż krem będzie gładki.

Odstaw na chwilę do lodówki, by lekko stężał.

Z wrzątku, soku z cytryny i cukru przygotuj poncz.

Ciasto przetnij na dwa krążki i skrop je ponczem.

Jeden blat ciasta posmaruj warstwą kremu i przykryj drugim. Lekko dociśnij.

Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu, a następnie za pomocą cukierniczego grzebienia lub zwykłego widelca zrób na kremie wzorek.

Torcik odstaw do lodówki na kilka godzin.

Podawaj dobrze schłodzony.