Babeczki cytrynowe z porzeczkami

Krzysztof
22.11.2014 23:02
Babeczki cytrynowe z porzeczkami

Przepis

Na 8 porcji

Ciasto:

120 g masła

300 g mąki pszennej tortowej

łyżeczka proszku do pieczenia

skórka starta z jednej cytryny

2 duże jajka (rozmiar L)

80 g cukru

180 ml gęstej kwaśnej śmietany

50 ml mleka

150 g czarnych porzeczek

Krem:

80 g czarnych porzeczek

250 g masła

ok. 3 łyżek cukru pudru

ewentualnie odrobina fioletowego barwnika spożywczego w paście

Masło stopić, przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodawać śmietanę i mleko, wymieszać. Połączyć z masłem. Do masy śmietanowo-jajecznej dodać mąkę. Lekko wymieszać (tylko do połączenia się składników). Porzeczki przeznaczone do ciasta przebrać, umyć, osuszyć. Dodać je do ciasta, delikatnie wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek – do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut w 180°C. Ostudzić. Porzeczki na krem zmiksować, przetrzeć przez sito (kilka wcześniej odłożyć). Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mus porzeczkowy, wymieszać. Ewentualnie użyć barwnika spożywczego. Babeczkom odciąć wystające „górki”, tak aby wierzch był płaski. Szprycę cukierniczą napełnić kremem, udekorować nim i odłożonymi porzeczkami wierzch babeczek