Przepis
Na 8 porcji
Ciasto:
120 g masła
300 g mąki pszennej tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z jednej cytryny
2 duże jajka (rozmiar L)
80 g cukru
180 ml gęstej kwaśnej śmietany
50 ml mleka
150 g czarnych porzeczek
Krem:
80 g czarnych porzeczek
250 g masła
ok. 3 łyżek cukru pudru
ewentualnie odrobina fioletowego barwnika spożywczego w paście
Masło stopić, przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodawać śmietanę i mleko, wymieszać. Połączyć z masłem. Do masy śmietanowo-jajecznej dodać mąkę. Lekko wymieszać (tylko do połączenia się składników). Porzeczki przeznaczone do ciasta przebrać, umyć, osuszyć. Dodać je do ciasta, delikatnie wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek – do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut w 180°C. Ostudzić. Porzeczki na krem zmiksować, przetrzeć przez sito (kilka wcześniej odłożyć). Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mus porzeczkowy, wymieszać. Ewentualnie użyć barwnika spożywczego. Babeczkom odciąć wystające „górki”, tak aby wierzch był płaski. Szprycę cukierniczą napełnić kremem, udekorować nim i odłożonymi porzeczkami wierzch babeczek