Przepis
Tego potrzebujesz:
150 g masła
120 g czekolady (najlepiej mlecznej)
300 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
170 ml mleka
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
200 g cukru
2 łyżki kakao
kolorowa posypka
zielony lukier do dekoracji
inne dekoracje, np. cukrowe gwiazdki
Sposób przygotowania
Zobacz przepis na muffiny świąteczne!
Rozpuść masło i ostudź je.
Czekoladę drobno posiekaj.
Mąkę przesiej do miski razem z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao. Dodaj cukier, wszystko razem wymieszaj.
W drugim naczyniu zmiksuj jajka z mlekiem i ekstraktem z wanilii.
Połącz delikatnie wszystkie składniki.
Wymieszaj ciasto, aż grudki mąki nie będą widoczne.
Masę przełóż do papilotek i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Piecz przez 25 minut, aż do suchego patyczka.
Po upieczeniu udekoruj lukrem i posypką, np. formując choinki.
Jak udekorować muffiny świąteczne?
Zielony lukier wyciśnij przez szprycę na babeczki, tak aby uformować fantazyjne choinki.
Posyp lukrowe choinki kolorową posypką. Możesz je dodatkowo przyozdobić innymi dekoracjami, np. zatknąć na czubkach drzewek cukrowe gwiazdki.