Bożonarodzeniowe muffiny

Krzysztof
22.11.2014 22:55
Bożonarodzeniowe muffiny

Przepis

Tego potrzebujesz:

150 g masła

120 g czekolady (najlepiej mlecznej)

300 g mąki

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

170 ml mleka

2 jajka

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

200 g cukru

2 łyżki kakao

kolorowa posypka

zielony lukier do dekoracji

inne dekoracje, np. cukrowe gwiazdki

Sposób przygotowania

Zobacz przepis na muffiny świąteczne!

Rozpuść masło i ostudź je.

Czekoladę drobno posiekaj.

Mąkę przesiej do miski razem z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao. Dodaj cukier, wszystko razem wymieszaj.

W drugim naczyniu zmiksuj jajka z mlekiem i ekstraktem z wanilii.

Połącz delikatnie wszystkie składniki.

Wymieszaj ciasto, aż grudki mąki nie będą widoczne.

Masę przełóż do papilotek i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Piecz przez 25 minut, aż do suchego patyczka.

Po upieczeniu udekoruj lukrem i posypką, np. formując choinki.

Jak udekorować muffiny świąteczne?

Zielony lukier wyciśnij przez szprycę na babeczki, tak aby uformować fantazyjne choinki.

Posyp lukrowe choinki kolorową posypką. Możesz je dodatkowo przyozdobić innymi dekoracjami, np. zatknąć na czubkach drzewek cukrowe gwiazdki.