Przepis
Na 4 porcje:
szklanka jagód
400 g twarogu dwukrotnie zmielonego
ok. 2/3 szklanki cukru pudru (można dać więcej, wg własnego smaku)
łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 łyżeczki żelatyny
200 ml kremówki
owoce (jagody, maliny) i listki melisy do dekoracji
Jagody przebrać, opłukać i osączyć. Zmiksować (zblendować) na mus i połączyć z twarogiem, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, odstawić na chwilę, by napęczniała, następnie podgrzewając, rozpuścić ją w rondelku. Dodać 2 łyżki masy jagodowo-serowej i wymieszać z żelatyną, a następnie połączyć powstałą mieszankę z resztą masy serowej. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z masą jagodową. Masę przełożyć do pucharków lub innych naczyń, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem deser udekorować owocami i listkami melisy.