Przepis
Składniki babeczki- 12 sztuk:
113g miękkiego masła
130g cukru
3 duże jajka
195g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
60ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na krem:
250g serka mascarpone
150 ml śmietany kremówki 30-36%
70g cukru pudru
lemon curd na nadzienie
Na babeczki w misce utrzeć masło i cukier
na puszystą masę.
Ucierając dodawać po 1 jajku
oraz aromat i skórkę.
W drugiej misce wymieszać mąkę i proszek.
Dodawać stopniowo na przemian z
mlekiem do ucieranej masy.
Ciasto nałożyć do foremki muffinkowej
wyłożonej papilotkami.
Piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku ok. 20 minut.
Po upieczeniu ostudzić.
W każdej babeczce po środku zrobić
otwór i wyjąć ze środka ciasto.
Napełnić lemon curdem.
Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać do serka
i delikatnie wymieszać.
Za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć
krem na babeczki. Schłodzić w lodówce.
Udekorować wg. gustu.