Przepis
NA 12 PORCJI
250 g mąki
80 g masła
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Nadzienie:
500 g tłustego dwukrotnie mielonego twarogu
150 g cukru
4 jajka
30 g masła
80 ml mleka
laska wanilii
20 g mąki ziemniaczanej
1 kg gruszek
Beza:
3 białka
150 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Składniki na ciasto zagnieść, uformować w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować. Wylepić nim wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piec 20 minut w 180°C. Twaróg zmiksować z cukrem, żółtkami i masłem. Mleko gotować ok. 5 minut z przekrojoną wzdłuż laską wanilii, od czasu do czasu mieszając. Przestudzić. Dodać do twarogu razem z mąką. Na końcu serową masę połączyć z ubitymi na sztywną pianę białkami. Masę wylać na ciasto. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na kawałki. Rozłożyć na masie serowej. Piec 50 minut w 160°C. Białka na bezę ubić na sztywno z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Rozsmarować na cieście. Ponownie wstawić do piekarnika i piec dalej, aż beza się zrumieni. Ciasto wyjąć z formy i wystudzić.