Przepis
Składniki
Na ciasto:
2 jaja
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Szczypta proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
50g masła
100g gorzkiej czekolady
Nadzienie:
500g jabłek
1 cytryna
50g cukru
2 łyżeczki cynamonu
Etapy przygotowania
1
Rozgrzać piekarnik do 190C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno dodając na koniec cukier. Następnie cały czas ucierając dodawać żółtka.
2
W oddzielnym naczyniu wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i przełożyć do masy jajecznej. Dokładnie wszystko wymieszać i wylać na blachę. Wstawić do piekarnika na ok. 8 minut.
3
Oprószyć bawełnianą ściereczkę cukrem waniliowym i ułożyć na niej upieczony biszkopt ciastem do dołu. Zdjąć papier do pieczenia i zwinąć jeszcze ciepłe ciasto razem ze ściereczką w rulon. Odstawić na czas przygotowywania nadzienia.
4
Obrać jabłka i pokroić je drobno usuwając nasiona i szypułki. Skropić sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. Przełożyć jabłka do garnka i dusić na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając. Odstawić do ostygnięcia a w międzyczasie roztopić masło z czekoladą w kąpieli wodnej. Gdy powstanie jednolita masa odstawić by nieco ostygła.
5
Rozwinąć biszkopt i nałożyć na niego masę jabłkową. Zwinąć szczelnie w rulon i polać masą czekoladową. Tak przygotowaną roladę wstawić do lodówki na 2 godziny. Podawać pokrojoną na mniejsze porcje.