Rolada z nadzieniem jabłkowym i czekoladą

Krzysztof
Przepisy
07.05.2014 19:27
Rolada z nadzieniem jabłkowym i czekoladą

Przepis

Składniki

Na ciasto:

2 jaja

2 łyżki cukru

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Szczypta proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

50g masła

100g gorzkiej czekolady

Nadzienie:

500g jabłek

1 cytryna

50g cukru

2 łyżeczki cynamonu

Etapy przygotowania

1

Rozgrzać piekarnik do 190C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno dodając na koniec cukier. Następnie cały czas ucierając dodawać żółtka.

2

W oddzielnym naczyniu wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i przełożyć do masy jajecznej. Dokładnie wszystko wymieszać i wylać na blachę. Wstawić do piekarnika na ok. 8 minut.

3

Oprószyć bawełnianą ściereczkę cukrem waniliowym i ułożyć na niej upieczony biszkopt ciastem do dołu. Zdjąć papier do pieczenia i zwinąć jeszcze ciepłe ciasto razem ze ściereczką w rulon. Odstawić na czas przygotowywania nadzienia.

4

Obrać jabłka i pokroić je drobno usuwając nasiona i szypułki. Skropić sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. Przełożyć jabłka do garnka i dusić na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając. Odstawić do ostygnięcia a w międzyczasie roztopić masło z czekoladą w kąpieli wodnej. Gdy powstanie jednolita masa odstawić by nieco ostygła.

5

Rozwinąć biszkopt i nałożyć na niego masę jabłkową. Zwinąć szczelnie w rulon i polać masą czekoladową. Tak przygotowaną roladę wstawić do lodówki na 2 godziny. Podawać pokrojoną na mniejsze porcje.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną