Przepis
przepis z „Ciasta na każdą okazję” wydawnictwa Agora
Składniki na około 60 pierniczków (w zależności od wielkości foremek):
120g miękkiego niesolonego masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki płynnego miodu
2 i 1/2 szklanki mąki wrocławskiej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Mąkę, sodę oraz przyprawę do piernika wymieszaj. Odstaw.
Masło oraz cukier utrzyj, aż masa będzie puszysta i napowietrzona. Dodaj miód i wymieszaj dokładnie.
Miksując na niskich obrotach, dodawaj stopniowo mąkę z sodą i przyprawą do piernika, aż powstanie jednolita masa.
Zrób z ciasta kulę, spłaszcz lekko i owiń szczelnie folią spożywczą. Włóż do lodówki na około 20 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, podsypując mąką na grubość około 3 – 4 mm i wykrawaj foremkami pierniczki. Delikatnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja pomagałam sobie szpatułką).
Piecz w temperaturze 190°C przez około 5 – 8 minut, aż pierniczki się ładnie zarumienią. Po wyjęciu pozostaw przez chwilę na blasze, po czym przenieś na kratkę do studzenia.
Zimne pierniczki możesz polać roztopioną czekoladą lub udekorować lukrem, czy bakaliami.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku lub jeśli chcesz, by zmiękły szybciej, rozłóż na talerzyku, by mogły chłonąć wilgoć z powietrza.
Smacznego :)