Przepis
Dużo jeżdżę samochodem. I bardzo to lubię. Już dawno przestałam stresować się korkami. W końcu i tak nie mam na nie wpływu. Często przemierzam Warszawę z północy na południe i z południa na północ. Teraz, kiedy wcześnie robi się ciemno, moją uwagę przykuwają światła. Światła wielkiego miasta po drugiej stronie rzeki. Budynki pnące się do nieba, każdy inaczej oświetlony, ściągają mój wzrok nawet z daleka. Nasz warszawski Manhattan. Od czasu kiedy byłam w Nowym Jorku, nie mogę oprzeć się temu porównaniu. Pierwszy raz panoramę Manhattanu zobaczyłam z daleka, z okna autobusu mknącego nocą w kierunku centrum miasta. Była niesamowita. Nasze śródmieście ma zupełnie inną skalę, ale i tak dumnie prezentuje się na tle nocnego nieba. Uwielbiam nocny widok Warszawy z praskiej strony Wisły.
Składniki na farsz 30 pierogów:
· 100 g wędzonego łososia
· 200 g surowego łososia
· 1 cebula
· 1 łyżka oleju
· 80 g sera białego
· 100 g suszonych pomidorów
· ½ pęczka koperku
· sól
· pieprz
Składniki na ciasto na ok. 40 pierogów:
· 300 g mąki pszennej
· 200 ml ciepłej wody
· łyżka masła
· szczypta soli
Z surowego łososia odciąć skórę i umyć, a następnie ugotować w wodzie. Łosoś powinien być gotowy po 10-15 min. Łososia wyjąć z wody i zostawić do ostygnięcia. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Ser zmielić w malakserze na gładko. Dodać wędzonego i ugotowanego łososia i ponownie zmiksować. Dobrze jest wcześniej sprawdzić czy ryba nie ma ości i ewentualnie je usunąć. Pomidory pokroić na drobne kawałki, koperek drobno posiekać. Pomidory, koperek i podsmażoną cebulę dodać do masy z łososia i wymieszać łyżką. Doprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać na blat. Dodać sól, roztopione masło i ciepłą wodę. Zagniatać ciasto podsypując mąką do momentu kiedy ciasto będzie gładkie i będzie ładnie odchodziło od rąk. Ciasto przykryć ściereczką. Połowę ciasta rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i wycinać szklanką kółka . Formować pierogi, napełniać farszem, gotowe trzymać przykryte ściereczką do momentu gotowania.
W garnku zagotować wodę. Pierogi gotować w dwóch turach po 20 sztuk. Wrzucać do wrzącej wody i gotować przez ok. 2 min. Ugotowane pierogi osączyć i wyłożyć na półmisek. Podawać polane roztopionym masłem z odrobiną posiekanego koperku.
Smacznego!