Placek węgierski z serem

Ewelina
Obiad
22.11.2014 10:22
Placek węgierski z serem

Przepis

Langosz, lángos - placek węgierski z serem i kwaśną śmietaną

Langosze są specjalnością charakterystyczną dla kuchni węgierskiej. Można je dostać w prawie każdym barze szybkiej obsługi. Wykonanie ich jest bardzo proste, a smakują wyśmienicie!

Składniki:

½ kg mąki pszennej

2 dag drożdży

30 dag gotowanych ziemniaków

200 ml mleka

1 łyżeczka soli

olej do smażenia

20 dag sera żółtego

200 ml gęstej śmietany

Wykonanie:

W odrobinie ciepłego mleka rozpuścić dokładnie drożdże, wsypać mąkę, sól i dodać dobrze zmielone ziemniaki oraz resztę mleka. Całość wyrobić tak aby ciasto było elastyczne. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie z ciasta uformować 10 kulek, które rozwałkować na placuszki wielkości talerzyka deserowego. Ułożyć na stolnicy lekko wysypanej mąką na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej ( tak jak na pączki) wrzucać placki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe posypać startym serem i nałożyć łyżkę kwaśnej śmietany.