Przepis
Placuszki z cukinii i pieczarek
Składniki:
250 g cukinii
200 g pieczarek
1 niewielka cebula
1 małe jajko
1 czubata łyżka mąki pszennej
szczypta soli
szczypta pieprzu
1/3 łyżeczki curry
1 łyżka posiekanego koperku
olej do smażenia
Do podania:
tzatziki
Cukinię obieram ze skórki, ścieram na tarce na dużych oczkach, posypuję solą i odstawiam na sicie na ok. 20 minut. Po tym czasie dokładnie odsączam z soku. Pieczarki myję i oczyszczam, kroję na mniejsze kawałki i podduszam w rondelku aż odparują wodę. Do miski przekładam startą cukinię, podduszone pieczarki, drobno posiekaną cebulę. Wbijam jajko i wsypuję mąkę. Doprawiam do smaku przyprawami i koperkiem, dokładnie mieszam wszystkie składniki.
Na patelni rozgrzewam olej, łyżką nabieram masę i smażę niewielkie placuszki z obu stron do zrumienienia. Osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podaję na ciepło z ulubionym sosem.
Smacznego! :)