Przepis
Sos:
20 dkg pieczarek
papryka zielona i czerwona
cebula (najlepiej karmelizowana)
2 ząbki czosnku
bulion warzywny (ok.1/2 litra)
liść laurowy
pieprz, sól, papryka mielona, majeranek
ziele angielskie
3 łyżki przecieru pomidorowego
Czosnek i podsmażyć na oleju, zdjąć z patelni, dodać karmelizowaną cebule, osobno usmażyć pieczarki z papryką i dorzucić do reszty. Do całości wlać bulion warzywny i przyprawić. Gotować ok 1/2 godziny, na końcu dodać przecier i trzymać jeszcze ok 10 min.
Placki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
2 łyżki mąki
sól i pieprz
olej
Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce (grube oczka). Wodę z ciemniaków odsączyć.
Do ziemniaków i cebuli dodać jajko, mąkę sól i pieprz.
Masę wlewać łyżką na gorącą patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor.