Placek z sosem węgierskim - danie jarskie

Krzysztof
Obiad
30.09.2014 13:06
Placek z sosem węgierskim - danie jarskie

Przepis

Sos:

20 dkg pieczarek

papryka zielona i czerwona

cebula (najlepiej karmelizowana)

2 ząbki czosnku

bulion warzywny (ok.1/2 litra)

liść laurowy

pieprz, sól, papryka mielona, majeranek

ziele angielskie

3 łyżki przecieru pomidorowego

Czosnek i podsmażyć na oleju, zdjąć z patelni, dodać karmelizowaną cebule, osobno usmażyć pieczarki z papryką i dorzucić do reszty. Do całości wlać bulion warzywny i przyprawić. Gotować ok 1/2 godziny, na końcu dodać przecier i trzymać jeszcze ok 10 min.

Placki:

1 kg ziemniaków

1 cebula

1 jajko

2 łyżki mąki

sól i pieprz

olej

Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce (grube oczka). Wodę z ciemniaków odsączyć.

Do ziemniaków i cebuli dodać jajko, mąkę sól i pieprz.

Masę wlewać łyżką na gorącą patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor.