Placki z kapusty pekińskiej

Ewelina
Obiad
10.04.2015 20:30
Placki z kapusty pekińskiej

Składniki

na ok. 10 dużych placków

ok. 200 g drobno posiekanej kapusty pekińskiej

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mleka

garść posiekanej natki pietruszki

2 jaja

pieprz

sól

olej do smażenia

Przepis

Mąkę, jaja i mleko dokładnie mieszam, najlepiej zrobić to rózgą, aby nie było grudek.

Cebulę kroję w drobną kosteczkę, natkę pietruszki i kapustę pekińską drobno siekam, a czosnek przeciskam przez praskę.

Wszystkie składniki dodaję do przygotowanego ciasta (kapustę polecam dodawać stopniowo, aby nie było jej za dużo), doprawiam do smaku i dokładnie mieszam.

(Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodać więcej mąki, jeżeli zbyt gęsta dolać trochę mleka)

Na patelni rozgrzewam olej i łyżką nakładam płaskie porcje ciasta formując kształtne placki.

Smażę z obydwu stron na złocisto, odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku i podaję z ulubionymi dodatkami.

Świetnie sprawdzi się tutaj sos jogurtowy, koperkowy lub czosnkowy.