Przepis
Podwójny schabowy Magdy Gessler
Tym razem chciałabym podzielić się z Wami "sekretem podwójnego schabowego" Magdy Gessler. Przepis pochodzi z książki "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler".
Zastosowałam się do rady z książki i usmażyłam kotlety na smalcu. Dotąd zawsze wybierałam olej rzepakowy, ale muszę przyznać że schabowy na smalcu smakuje zupełnie inaczej - zdecydowanie lepiej :) Kotlety są naprawdę wielkie, ale są tak pyszne, że znikają z talerza błyskawicznie. Zresztą, sprawdźcie sami....
DSC03603
Składniki:
400 g schabu bez kości (4 plastry)
400 g karkówki (4 plastry)
2 średniej wielkości cebule
2-3 łyżki mąki pszennej
3 jajka (w oryginale 4)
6-8 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
smalec do smażenia (około 4 łyżek)
Karkówkę i schab rozbić tłuczkiem na cienkie plastry (przed rozbijaniem warto przykryć je kawałkiem folii spożywczej, dzięki czemu kawałki mięsa nie ubrudzą nam kuchni). Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny.
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce lub w rozdrobnić w malakserze.
Na talerzu, desce lub blacie rozłożyć plaster karkówki. Rozsmarować na nim warstwę startej cebuli. Przykryć plastrem schabu i przycisnąć mocno do siebie.
Na jeden duży talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą. W miseczce roztrzepać jajka.
Złączone ze sobą kotlety obtoczyć w mące. Następnie zamoczyć w jajku i panierować w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać smalec. Kotlety smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego :)