Czekoladowa Piękność - czyli tarta czekoladowa na kokosowym spodzie

Krzysztof
Przepisy
21.11.2014 8:22
Czekoladowa Piękność - czyli tarta czekoladowa na kokosowym spodzie

Przepis

Składniki:

ciasto

150 g mąki

1/3 szklanki wiórków kokosowych

1/3 szklanki cukru pudru

1/4 szklanki kakao

150 g masła

1 duże żółtko

mus z białej czekolady

300 g białej czekolady

100 ml śmietany 30%

1 łyżka mleka

100 g serka mascarpone

5 łyżek żelatyny

6 łyżek wody

dodatkowo

posypka z Crispearls mleczne

Przygotowanie:

Umieść w mikserze mąkę, wiórki kokosowe, cukier puder, kakao i masło. Rozdrabniaj do konsystencji małych okruchów. Dodaj żółtko i zagnieć, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.

Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nią natłuszczoną formę to tarty, dobrze dociśnij i przykryj papierem pergaminowym z np. grochem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 200 C przez 10 minut, następnie wyciągnij obciążenie z papierem i piecz jeszcze przez 10-12 minut, aż ciasto się zarumieni. Ostudź.

Ubij na puszystą pianę śmietanę, następnie wymieszaj ją ręcznie z mascarpone (temperatura pokojowa). W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę z łyżką mleka i połącz ze śmietaną. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie, delikatnie przestudź i połącz z musem czekoladowym. Jak mus zacznie gęstnieć wlej go do tarty i wstaw do lodówki na 2-3h. Po upływie ok 1h posyp tartę Crispearls mleczne .