Ciasto warstwowe

Krzysztof
Przepisy
20.11.2014 19:07
Ciasto warstwowe

Przepis

Składniki na ciasto:

· 250 g masła

· 150 g mąki

· 100 g skrobi kukurydzianej

· 250 g cukru

· 7 jajek

· szczypta soli

· 2 łyżki gorzkiego kakao

· 1 łyżeczka esencji waniliowej

Składniki na polewę:

· 200 ml śmietanki kremówki 36%

· 200 g gorzkiej czekolady

· 1 łyżka masła

· do przybrania małe czekoladowe kuleczki z mlecznej, gorzkiej i białej czekolady

Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Oddzielić białka od żółtek. Dodawać po jednym żółtku do masy i miksować. Następnie dodać całą mąkę i dobrze zmiksować. Białka ubić z solą na sztywną pianę w oddzielnej misce. Białka dodawać powoli do masy ostrożnie mieszając łyżką. Gotową masę podzielić na dwie równe części przekładając do dwóch misek. Do jednej dodać kakao, a do drugiej esencję waniliową. Obie masy wymieszać oddzielnymi łyżkami.

Piekarnik nagrzać do 200˚C i włączyć górny grill. Przygotować tortownicę o średnicy około 20 cm. Nałożyć dwie łyżki kakaowej masy i rozprowadzić równo w tortownicy. Ciasto piec przez 2-3 minuty na górnej kratce. Wyjąć blaszkę z piekarnika i rozprowadzić dwie łyżki waniliowej masy. Piec przez 2-3 minuty. Postępować tak aż obie masy się skończą. Warstwy powinny być bardzo cienkie, ciasto powinno jedynie przykrywać całą poprzednią warstwę.

Kiedy ciasto będzie stygło przygotować polewę. Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić z masłem i śmietanką w kąpieli wodnej, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę. Ostudzone ciasto polać ze wszystkich stron polewą. Zanim polewa zastygnie ozdobić ciasto czekoladowymi kuleczkami.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną