Przepis
Składniki na ciasto:
· 250 g masła
· 150 g mąki
· 100 g skrobi kukurydzianej
· 250 g cukru
· 7 jajek
· szczypta soli
· 2 łyżki gorzkiego kakao
· 1 łyżeczka esencji waniliowej
Składniki na polewę:
· 200 ml śmietanki kremówki 36%
· 200 g gorzkiej czekolady
· 1 łyżka masła
· do przybrania małe czekoladowe kuleczki z mlecznej, gorzkiej i białej czekolady
Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Oddzielić białka od żółtek. Dodawać po jednym żółtku do masy i miksować. Następnie dodać całą mąkę i dobrze zmiksować. Białka ubić z solą na sztywną pianę w oddzielnej misce. Białka dodawać powoli do masy ostrożnie mieszając łyżką. Gotową masę podzielić na dwie równe części przekładając do dwóch misek. Do jednej dodać kakao, a do drugiej esencję waniliową. Obie masy wymieszać oddzielnymi łyżkami.
Piekarnik nagrzać do 200˚C i włączyć górny grill. Przygotować tortownicę o średnicy około 20 cm. Nałożyć dwie łyżki kakaowej masy i rozprowadzić równo w tortownicy. Ciasto piec przez 2-3 minuty na górnej kratce. Wyjąć blaszkę z piekarnika i rozprowadzić dwie łyżki waniliowej masy. Piec przez 2-3 minuty. Postępować tak aż obie masy się skończą. Warstwy powinny być bardzo cienkie, ciasto powinno jedynie przykrywać całą poprzednią warstwę.
Kiedy ciasto będzie stygło przygotować polewę. Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić z masłem i śmietanką w kąpieli wodnej, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę. Ostudzone ciasto polać ze wszystkich stron polewą. Zanim polewa zastygnie ozdobić ciasto czekoladowymi kuleczkami.
Smacznego!