- Czas gotowania: 60 min
Składniki
Spód tarty
mąka 280 g
szczypta soli
cukier puder 2 łyżki
żółtka z 2 jaj
proszek do pieczenia 1 łyżeczka ( płaska )
masło 83 % tł. 150 g
zimna woda 4 łyżki
Krem kokosowy
mleko 400 ml ( 350+50 )
wiórki kokosowe 200 g
budyń waniliowy 40 g
cukier wanilinowy 16 g
cukier 1/2 szklanki
masło 82-83 % tł. 80 g
Czekoladowa polewa
masło 100 g
śmietana 18 % 3 łyżki
cukier 5 łyżek
kakao 2 łyżki kopiaste
żelatyna 1 łyżeczka + mleko 2 łyżki
Przepis
Przygotowanie:
Spód
Składniki sypkie przesiać i wymieszać . Zimne masło pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć za pomocą siekacza, następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Stolnicę podsypać mąką, ciasto wyjąć z lodówki odstawić na pięć minut. Wówczas kiedy lekko zmięknie rozwałkować je na wielkość formy. Przełożyć i uformować spód dokładnie wylepiając boki. Ponownie schłodzić w czasie 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C. Tartę wyłożyć papierem do pieczenia piec pod obciążeniem np. fasoli pierwsze 15 minut w temperaturze 200 °C, następnie zdjąć z ciasta obciążenie i dopiec przez 10 minut w temperaturze 180 °C ostudzić.
Krem
Odlać 50 ml mleka wymieszać z budyniem, odstawić resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wsypać wiórki kokosowe, wlać budyń energicznie wymieszać. Masło pokroić w kostkę dodać na końcu, doprowadzić do rozpuszczenia cały czas mieszając. Masę kokosową odstawić do wystudzenia.
Polewa
Żelatynę zalać mlekiem odstawić do napęcznienia. Masło rozpuścić z cukrem i śmietaną na małej mocy palnika. Dodać żelatynę na końcu kakao, wymieszać. Wystudzić.
Na spód ciasta wyłożyć krem kokosowy, wyrównać na wierzch przelać polewę czekoladową rozprowadzić. Tartę schłodzić parę godzin.