Kokosowa tarta Bounty

Paulina
Ciasta
11.10.2015 20:07
Kokosowa tarta Bounty
  • Czas gotowania: 60 min

Składniki

Spód tarty

mąka 280 g

szczypta soli

cukier puder 2 łyżki

żółtka z 2 jaj

proszek do pieczenia 1 łyżeczka ( płaska )

masło 83 % tł. 150 g

zimna woda 4 łyżki

Krem kokosowy

mleko 400 ml ( 350+50 )

wiórki kokosowe 200 g

budyń waniliowy 40 g

cukier wanilinowy 16 g

cukier 1/2 szklanki

masło 82-83 % tł. 80 g

Czekoladowa polewa

masło 100 g

śmietana 18 % 3 łyżki

cukier 5 łyżek

kakao 2 łyżki kopiaste

żelatyna 1 łyżeczka + mleko 2 łyżki

Przepis

Przygotowanie:

Spód

Składniki sypkie przesiać i wymieszać . Zimne masło pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć za pomocą siekacza, następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Stolnicę podsypać mąką, ciasto wyjąć z lodówki odstawić na pięć minut. Wówczas kiedy lekko zmięknie rozwałkować je na wielkość formy. Przełożyć i uformować spód dokładnie wylepiając boki. Ponownie schłodzić w czasie 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C. Tartę wyłożyć papierem do pieczenia piec pod obciążeniem np. fasoli pierwsze 15 minut w temperaturze 200 °C, następnie zdjąć z ciasta obciążenie i dopiec przez 10 minut w temperaturze 180 °C ostudzić.

Krem

Odlać 50 ml mleka wymieszać z budyniem, odstawić resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wsypać wiórki kokosowe, wlać budyń energicznie wymieszać. Masło pokroić w kostkę dodać na końcu, doprowadzić do rozpuszczenia cały czas mieszając. Masę kokosową odstawić do wystudzenia.

Polewa

Żelatynę zalać mlekiem odstawić do napęcznienia. Masło rozpuścić z cukrem i śmietaną na małej mocy palnika. Dodać żelatynę na końcu kakao, wymieszać. Wystudzić.

Na spód ciasta wyłożyć krem kokosowy, wyrównać na wierzch przelać polewę czekoladową rozprowadzić. Tartę schłodzić parę godzin.