Przepis
Składniki na około 1l mleka:
2 łyżki napoju słodowego Horlicks
2 łyżki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
3 i 1/2 łyżki cukru pudru
4 łyżki ciemnego kakao
100g gorzkiej czekolady 70%
100g mlecznej czekolady (ja użyłam 52%, ale każda inna dobrej jakości się nada)
szczypta cynamonu
szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wymieszaj i przesiej do miski.
Gorzką i mleczną czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wmieszaj do przesianych suchych składników.
Tak przygotowaną mieszankę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
By przygotować porcję gorącej czekolady, zagotuj 250ml mleka, dodaj do niego 2 czubate łyżki czekoladowej mieszanki. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie składniki się połączą i całość zgęstnieje.
Podawaj gorące np. z piankami lub bitą śmietaną.
Smacznego :)