Przepis
Składniki na zupę: 400 ml bulionu drobiowego, 400 ml mleka kokosowego, 4 cm galangalu, 3 łodygi trawy cytrynowej, 4 listki limonki kafir, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1 papryczka chilli (opcjonalnie), 2 piersi z kurczaka, 1 łyżka cukru palmowego, 7 pieczarek, 3 łyżki sosu rybnego, sok z 1 limonki
+ do podania: szczypiorek, pokrojony w słupki; kiełki fasoli mung; ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez); oliwa z chilli do dekoracji (opcjonalnie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CZAS GOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Kurczaka kroimy w kostkę, galangal w cienkie paski, trawę cytrynową w 4 cm słupki. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry. W garnku umieszczamy bulion, mleko kokosowe, galangal, cukier palmowy, papryczkę chilli w całości, liście limonki i trawę cytrynową. Doprawiamy mieloną kolendrą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 30 minut.
2. Do zupy wrzucamy kurczaka i pieczarki, doprawiamy 2 łyżkami sosu rybnego. Gotujemy bez przykrycia 10 minut, następnie dodajemy trzecią łyżkę sosu rybnego, sok z całej limonki i gotujemy ostatnią minutę. Przelewamy do miseczek, wsypujemy kiełki i szczypiorek, ozdabiamy oliwą z chilli. Smacznego! :)
*Jeżeli nie macie gotowego bulionu drobiowego, polecam wykorzystać TEN przepis. Bulion drobiowy możemy również przygotować z kostki, jednak musi być to kostka azjatycka (do kupienia na działach "kuchnie świata"). Klasyczna kostka popsuje smak całej zupy.
**Cukier palmowy przeważnie sprzedawany jest w krążkach. Najłatwiej jest zeskrobać nożem pożądaną ilość. Cukier palmowy możemy zastąpić trzcinowym.