MURZYNEK PRZEŁOŻONY BITĄ ŚMIETANĄ

Justyna
Ciasta
10.11.2015 11:00
MURZYNEK PRZEŁOŻONY BITĄ ŚMIETANĄ

Składniki: Ciasto: - 250 g masła (lub margaryny) - 150 g cukru - 6 łyżek kakao - ½ szklanki wody - 2 szklanki mąki - 5 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z bitej śmietany: - 500 ml śmietanki kremówki 30% - opakowanie galaretki cytrynowej - ½ szklanki wody Polewa: - 100 g czekolady (dałam mleczną z orzechami) - 2 łyżki masła - 3 łyżki wody - 2 łyki kakao Przygotowanie Wodę, masło, cukier (zostawiamy 1/3 szklanki cukru do białek) i kakao przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy do momentu, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Masę odstawiamy na ok 20 min, aby trochę stężała, następnie wykładamy na dolny blat ciasta i przykrywamy górnym. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy zimną, ale jeszcze nie tężejącą galaretkę, cały czas miksując. Przepis na pyszne ciasto murzynek z cytrynową bitą śmietaną i polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka i przestudzoną masę kakaową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://e-przepisykulinarne.pl/2015/11/murzynek-przelozony-bita-smietana/