Ryba na sposób chiński

Basia
Obiad
10.11.2015 11:20
Ryba na sposób chiński

Składniki

* 50 dag filetów z ryby np. mintaj

* sól, pieprz

* panierka: mąka, jajko, tarta bułka

* tłuszcz do smażenia

* 1 marchew

* kawałek selera

* 1 cebula

* pół czerwonej papryki

sos:

* 3 łyżki ketchupu

* łyżka sosu sojowego

* łyżka białego octu winnego

* łyżeczka cukru

* 100 ml oliwy z oliwek

Przepis

Kawałki ryby solimy i pieprzymy. Obtaczamy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka z grubym dnem. Marchew, seler i paprykę kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa smażymy na patelni do czasu aż warzywa zmiękną. Składniki sosu mieszamy (najlepiej turlejką) i dolewamy do warzyw. Mieszamy. Mieszankę warzywną z sosem dokładamy do ryby. Dusimy pod przykryciem jakieś 10 minut.