Przepis
Babka ziemniaczana z mięsem mielonym
Babka w nowej odsłonie- na słono.
Składniki masy ziemniaczanej:
½ kg ziemniaków
3 łyżki masła
3 jaja
sól do smaku
Składniki na farsz:
25 dag mięsa wieprzowego lub wołowego
1 jajko
2 łyżki tłuszczu
2 cebule
1/3 szklanki śmietany
sól do smaku
pieprz do smaku
1 surowy ziemniak
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, dokładnie utłuc. Dodać żółtka, sól do smaku i ubitą pianę z białek.
Wymieszać składniki i połowę masy wyłożyć na formę wysmarowaną masłem.
Mięso zmielić, dodać posiekaną usmażoną cebulę, jajko, śmietanę, sól i pieprz do smaku oraz starty surowy ziemniak. Wymieszać składniki i wyłożyć na przygotowaną formę z ziemniakami.
Całość przykryć resztą masy ziemniaczanej i upiec w temperaturze 200 stopni około godziny.