Babka ziemniaczana z mięsem mielonym

Ewelina
Obiad
19.11.2014 11:26
Babka ziemniaczana z mięsem mielonym

Przepis

Babka ziemniaczana z mięsem mielonym

Babka w nowej odsłonie- na słono.

Składniki masy ziemniaczanej:

½ kg ziemniaków

3 łyżki masła

3 jaja

sól do smaku

Składniki na farsz:

25 dag mięsa wieprzowego lub wołowego

1 jajko

2 łyżki tłuszczu

2 cebule

1/3 szklanki śmietany

sól do smaku

pieprz do smaku

1 surowy ziemniak

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, dokładnie utłuc. Dodać żółtka, sól do smaku i ubitą pianę z białek.

Wymieszać składniki i połowę masy wyłożyć na formę wysmarowaną masłem.

Mięso zmielić, dodać posiekaną usmażoną cebulę, jajko, śmietanę, sól i pieprz do smaku oraz starty surowy ziemniak. Wymieszać składniki i wyłożyć na przygotowaną formę z ziemniakami.

Całość przykryć resztą masy ziemniaczanej i upiec w temperaturze 200 stopni około godziny.