Wieniec cynamonowy

Krzysztof
Przepisy
18.11.2014 21:50
Wieniec cynamonowy

Przepis

Składniki na ciasto:

· ½ szklanki mleka

· 25 g świeżych drożdży

· 1 łyżka cukru

· 2 szkl. mąki

· szczypta soli

· 2 łyżki masła

· 1 żółtko

Składniki na nadzienie:

· 4 łyżki masła

· 4 łyżki cukru

· 3 łyżki cynamonu

Mleko podgrzej, tak aby było ciepło. Dodaj do niego drożdże i łyżkę cukru, wymieszaj o odstaw na kilka minut, żeby drożdże zaczęły działać. Masło rozpuść i wymieszaj z drożdżami, przesianą mąką, solą raz żółtkiem. Zagnieć ciasto, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno urosnąć. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości ok. ½ cm.

Masło do nadzienia rozpuścić. Posmarować nim całą powierzchnię rozwałkowanego ciasta, a następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto zrolować wzdłuż dłuższej krawędzi. Wałek ciasta przeciąć wzdłuż na pół. Oba końce ciasta spleść ze sobą jak warkocz, rozciętymi częściami do góry, ułożyć w kształt okręgu i zlepić końce. Ułożyć ciasto na papierze do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 min. Ciasto powinno ładnie zbrązowieć. Wieniec najlepszy jest w dniu pieczenia.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną