Lukier królewski

Dagmara
Przepisy
18.11.2014 18:24
Lukier królewski

Przepis

Składniki:

1 szklanka cukru pudru

1 białko

4 krople soku z cytryny

kolor zielony: szczypta herbaty matcha lub barwnik spożywczy

kolor różowy: 2 krople koncentratu z buraczków lub barwnik spożywczy

Przygotowanie: Wszystkie składniki na lukier umieszczamy w misce i ucieramy na jednolitą masę przy pomocy drewnianej łyżki ok. 10 -15 minut. W razie potrzeby dosypujemy trochę cukru pudru. Tak przygotowany lukier przekładamy do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka z odciętym rogiem (możemy również posłużyć się wykałaczką-ja tak zrobiłam) i .... ozdabiamy! :)

Nie denerwujcie się, jeśli na początku nie będzie wam wychodzić. Niezastygnięty lukier można jeszcze zetrzeć z ciasteczka i spróbować jeszcze raz :)