Przepis
(keksówka 12x25 cm)
Składniki:
15 dag suchej kiełbasy (dałam wędzone salami)
10 dag suszonych śliwek
8 dag pistacji....
...2 szklanki mąki pszennej
1,5 dag proszku do pieczenia
4 jaka
100 ml mleka
150 ml oliwy
50 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
pieprz
Wykonanie:
Piekarnik nastawiłam na 180 °C. Formę keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Kiełbaskę drobno pokroiłam, pistacje posiekałam a śliwki pokroiłam w paseczki.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam do miski wsypałam kiełbasę, orzechy i śliwki. W osobnej misce ubiłam jajka do uzyskania gęstej masy. Podczas ubijania wlewałam porcjami mleko, oliwę i jogurt. Wsypałam sól i pieprz do smaku. Po połączeniu się składników masę jajeczną dodawałam stopniowo do miski z mąką i pozostałymi składnikami. Wymieszałam dokładnie łopatką.
Przełożyłam do foremki i wstawiłam do piekarnika na 50 –60 minut /do suchego patyczka. Wyjęłam z piekarnika, pozostawiłam w foremce do wystygnięcia.
Ciasto świetnie nadaje się na śniadanie, jako przystawka na lunch. Można też zabrać na piknik.
Ja piekłam już dwukrotnie i znikało w oka mgnieniu. Można posmarować czym się chce, masłem, chrzanem... i do tego podać zestaw ulubionych warzyw. Pyszne.