Świąteczny wieniec drożdżowy

Krzysztof
Ciasta
05.12.2014 21:57
Świąteczny wieniec drożdżowy

Przepis

Składniki na drożdżowy świąteczny wieniec:

1 jajko

30 g świeżych drożdży

1/4 szklanki cukru

15 g cukru waniliowego

2 szklanki mąki

50 g miękkiego masła

1/2 szklanki mleka

szczypta soli

Składniki na nadzienie:

100 g suszonych śliwek

100 g suszonych moreli

100 g rodzynek

100 g orzechów włoskich

1 duże jabłko

PRZYGOTOWANIE: 90 MIN

WYRASTANIE: 45 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Do mleka w temperaturze pokojowej wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, miękkie masło, szczyptę soli i przygotowany zaczyn. Zagniatamy na jednolite, sprężyste ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

2. W między czasie przygotowujemy nadzienie - morele, śliwki i jabłko kroimy w drobną kostkę, orzechy siekamy, wszystkie składniki łączymy w misce.

3. Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 40x60 cm (tu przyda się odrobina cierpliwości, chwilę to potrwa ;)). Na ciasto wykładamy równomiernie nadzienie i zawijamy od dłuższego boku w ciasny rulon.

4. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i formujemy wieniec. Nacinamy ostrym nożem od zewnętrznej strony. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55-60 minut. Wystudzone ciasto możemy udekorować lukrem. Smacznego! :)

Po więcej inspirujących przepisów zapraszam na blog :)