Składniki
1 szklanka mleka
1 jajko
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
4 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
55 g masła
5 szklanek oleju
Lukier:
1 1/2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki mleka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przepis
Do miski dodaj mleko i jajka,wymieszaj.
W osobnej misce połącz ze sobą mąkę,cukier,proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodaj do mleka i wymieszaj.
Masło rozpuść,dodaj do ciasta i wymieszaj.
Olej rozgrzej w rondlu z grubym dnem.
Łyżką do lodów nakładaj pączusie. Smaż z obu stron na złoty kolor. Pączusie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Składniki na lukier wymieszaj i posmaruj nim pączusie.