Pączusie w lukrze

Ewa
Ciasta
03.02.2016 15:35
Pączusie w lukrze

Składniki

1 szklanka mleka

1 jajko

2 szklanki mąki

2 łyżki cukru

4 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

55 g masła

5 szklanek oleju

Lukier:

1 1/2 szklanki cukru pudru

3-4 łyżki mleka

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przepis

Do miski dodaj mleko i jajka,wymieszaj.

W osobnej misce połącz ze sobą mąkę,cukier,proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodaj do mleka i wymieszaj.

Masło rozpuść,dodaj do ciasta i wymieszaj.

Olej rozgrzej w rondlu z grubym dnem.

Łyżką do lodów nakładaj pączusie. Smaż z obu stron na złoty kolor. Pączusie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Składniki na lukier wymieszaj i posmaruj nim pączusie.