Kostka z masłem orzechowym i czekoladą

Krzysztof
Ciasta
17.11.2014 17:58
Kostka z masłem orzechowym i czekoladą

Przepis

* przepis Lorraine Pascale z „Fast, fresh and easy food”

Składniki:

150g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego

250g pełnoziarnistych herbatników typu digestives (mogą być też inne)

200g jasnego brązowego cukru (np. muscovado)

300g masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

szczypta soli (jeżeli masło orzechowe jest wyraźnie słonawe, pomiń sól)

Polewa:

200g czekolady (pół na pół mleczna z gorzką lub sama gorzka)

Wykonanie:

Herbatniki oraz cukier umieść w malakserze lub blenderze i zmiksuj, aż powstanie grudkowata masa. Dodaj masło orzechowe, wanilię oraz roztopione masło i zmiksuj jeszcze raz, aż wszystkie składniki się połączą.

Jeżeli nie masz malaksera ani blendera możesz pognieść herbatniki np. wałkiem do ciasta w grubym woreczku foliowym i wymieszać z pozostałymi składnikami w dużej misce.

Masę przełóż do kwadratowej formy o boku 20cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (mieszając często, by się nie spaliła), przestudź lekko i wylej na wierzch masy orzechowej. Wyrównaj i wstaw do lodówki na około godzinę, by czekolada zastygła.

Gotową krajankę wyjmij z formy i pokrój na nieduże kwadraty. Najlepiej robić to ostrym nożem zamoczonym na chwilę we wrzątku i wytartym do sucha, dzięki temu czekolada nie popęka podczas krojenia.

Przechowuj przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego :)