Delikatny krem z selera

Małgorzata
Zupy
18.07.2016 11:57
Delikatny krem z selera

Składniki

Składniki

500 ml bulionu drobiowego

1 średni seler korzeniowy

8 łodyg selera naciowego

1 średnia cebula

1 średni ziemniak

125 ml śmietanki 30%

50 g serka topionego emmentaler

gałka muszkatołowa

pieprz czarny

sól

Dodatkowo

10 dag sera z niebieską pleśnią

Przepis

Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki i selera korzeniowego kroimy w kostkę, seler naciowy w centymetrowe kawałki, cebulę drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy oba rodzaje selera i ziemniaki. Mieszamy i chwilę podsmażamy.

Następnie wszystko zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i doprawiamy zupę przyprawami. Gotujemy jeszcze około 5 minut, aby smaki się połączyły. Zupę blendujemy na gładki i jednolity krem. Przelewamy do miseczek. Każdą miseczkę dekorujemy listkami selera naciowego i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Krem podajemy z groszkiem ptysiowym.

Notatki

- zupę można wzbogacić posypując dodatkowo posiekanymi orzechami włoskimi lub dekorując odrobiną oleju z orzechów