Przepis
opakowanie serka wiejskiego
4 łyżki dżemu porzeczkowego (najlepiej domowego)
kiwi
500 ml mleka
90 g tapioki
2 łyżki cukru trzcinowego
TAPIOKA: Do rondla z grubym dnem wlej mleko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu. Gdy mleko już się zagotuje dodaj tapiokę i gotuj kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aby tapioka się nie przypaliła. Po tym czasie dodaj cukier i gotuj kolejne 5 minut. Następnie odstaw do przestygnięcia.
MUS PORZECZKOWY: Do naczynia blendera przełóż serek wiejski, dodaj dżem porzeczkowy i ok. 50 ml mleka. Całość dokładnie zmiksuj.
WYKOŃCZENIE: Kiwi obierz i pokrój w plastry. Do dwóch niewielkich słoiczków (lub szklanek) przełóż mus porzeczkowy. Następnie ułóż plastry kiwi, tak aby dotykały ściany słoiczka. Na koniec dodaj przestudzoną tapiokę, wyrównaj wierzch i odstaw na 2h do lodówki.
Smacznego :)