Nietypowy, owocowy koktajl

Ewelina
Koktajle
26.12.2014 10:08
Nietypowy, owocowy koktajl

Przepis

opakowanie serka wiejskiego

4 łyżki dżemu porzeczkowego (najlepiej domowego)

kiwi

500 ml mleka

90 g tapioki

2 łyżki cukru trzcinowego

TAPIOKA: Do rondla z grubym dnem wlej mleko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu. Gdy mleko już się zagotuje dodaj tapiokę i gotuj kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aby tapioka się nie przypaliła. Po tym czasie dodaj cukier i gotuj kolejne 5 minut. Następnie odstaw do przestygnięcia.

MUS PORZECZKOWY: Do naczynia blendera przełóż serek wiejski, dodaj dżem porzeczkowy i ok. 50 ml mleka. Całość dokładnie zmiksuj.

WYKOŃCZENIE: Kiwi obierz i pokrój w plastry. Do dwóch niewielkich słoiczków (lub szklanek) przełóż mus porzeczkowy. Następnie ułóż plastry kiwi, tak aby dotykały ściany słoiczka. Na koniec dodaj przestudzoną tapiokę, wyrównaj wierzch i odstaw na 2h do lodówki.

Smacznego :)