Przepis
Idealna sałatka dla zabieganych, możemy ją zrobić w pół godziny. Śledzie i warzywa tworzą pyszną smakową kompozycję.
Składniki:
5-6 solonych filetów śledziowych
puszka groszku
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
4 kiszone ogórki
3 jaja ugotowane na twardo
1 czerwona cebula
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
pieprz
1. Filety zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia. Jaja gotujemy na twardo, odstawiamy do wystudzenia. Warzywa konserwowe odcedzamy na durszlaku. Ogórki, cebule i wystudzone jajka kroimy w drobną kostkę. Śledzie odcedzamy i drobno kroimy.
2. Łączymy wszystkie składnik, dodajemy pieprz, majonez i śmietanę, dokładnie mieszamy. Sałatki nie przyprawiamy solą, śledzie są wystarczająco słone.