Mielone ala steki z cebulką

Ewelina
Obiad
14.11.2014 10:56
Mielone ala steki z cebulką

Przepis

MIELONE A'LA STEKI Z CEBULKĄ

W tych mielonych znajdziemy 100% mięsa ... w mięsie :)

Nie ma w nich tradycyjnych dodatków, jakie dodajemy zazwyczaj do naszych kotletów mielonych czyli kajzerki czy bułki tartej. Są one bardziej ścisłe ale soczyste i równie smaczne jak klasyczne mielone.

Pierzynka z cebuli dodatkowo podkreśla ich smak:))

Polecam gorąco!

Składniki:

600g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie łopatka)

1 jajko

sól

pieprz

szczypta cukru

przyprawa do mięsa mielonego

ząbek czosnku

olej do smażenia

3 cebule

2 łyżki wody

Wykonanie:

Do zmielonego mięsa dodać przyprawę do mięsa mielonego, jajko, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo ścisła dodać 2 łyżki wody. Wymieszać ponownie. Dłonie zwilżyć w wodzie i z mięsnej masy formować okrągłe, płaskie kotleciki. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim kotleciki na rumiano z obu stron. Kotleciki zdjąć z patelni, a na tłuszczu, na którym się smażyły zrumienić pokrojoną w półplasterki cebulę. Pod koniec smażenia do cebuli dodać szczyptę soli, pieprzu i cukru. Steki podawać z usmażoną cebulką na wierzchu.