W tym przepisie pokazuję jak pozbyć się zbędnego tłuszczu, który w przypadku tradycyjnych mielonych zjadamy ze smakiem w dość dużej ilości, być może całkiem nieświadomie:) Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego z szynki (lub chudszego mięsa) - 1 duża cebula - 3-4 łyżki płatków owsianych Symbio - 3-4 łyżki kaszy owsianej Symbio - 1 jajko - ulubione przyprawy (użyłam słodkiej papryki, tymianku, curry, natki pietruszki i czosnku) - 1 łyżka oleju rzepakowego - bułka tarta do obtaczania (można zamienić ją np. na mąkę owsianą) - sól i pieprz do smaku Cebulę drobno posiekałam i wraz z przyprawami, jajkiem, kaszą i płatkami dodałam do mięsa. Kotlety obsmażyłam z dwóch stron na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, następnie wyłożyłam je na ręcznik papierowy i dobrze odsączyłam z tłuszczu (z wierzchu również). Dzięki temu ograniczyłam smażenie kotletów w tłuszczu do niezbędnego minimum, a jednocześnie pozbyłam się sporej ilości tłuszczu zawartego w mięsie (jego ilość widać na poniższym zdjęciu... Zrumienione kotlety ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.