Surówka z kalarepy

Ewelina
Sałatki
26.10.2014 9:44
Surówka z kalarepy

Przepis

Kalarepa choć jest dość pospolitym warzywem to jednak niezbyt często króluje na naszych stołach.A przecież jest tak zdrowym i tanim warzywem.Należy również do warzyw nieuczulających.Ja skusiłam się tym razem na surówkę z kalarepy,którą można podać jako osobna przekąskę lub dodatek do dań.Świetnie również pasuje do mięs z grilla.

Surówka z kalarepy

Składniki:

2 kalarepy

czerwona papryka

puszka kukurydzy

1 nieduży por

pęczek koperku

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

pieprz kolorowy

sól

Przygotowanie:

Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce.Ja odcisnęłam nadmiar soku,którego kalarepa ma dużo.Paprykę myjemy,oczyszczamy i kroimy w kostkę.Pora kroimy w cienkie talarki.Dodajemy osączona kukurydzę i posiekany koperek.Wszystko delikatnie mieszamy.Do majonezu dodajemy jogurt,sól i świeżo zmielony pieprz.Mieszamy i dodajemy do surówki.Aby zaostrzyć smak sosu,możemy dodać jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.