Przepis
Kalarepa choć jest dość pospolitym warzywem to jednak niezbyt często króluje na naszych stołach.A przecież jest tak zdrowym i tanim warzywem.Należy również do warzyw nieuczulających.Ja skusiłam się tym razem na surówkę z kalarepy,którą można podać jako osobna przekąskę lub dodatek do dań.Świetnie również pasuje do mięs z grilla.
Surówka z kalarepy
Składniki:
2 kalarepy
czerwona papryka
puszka kukurydzy
1 nieduży por
pęczek koperku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz kolorowy
sól
Przygotowanie:
Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce.Ja odcisnęłam nadmiar soku,którego kalarepa ma dużo.Paprykę myjemy,oczyszczamy i kroimy w kostkę.Pora kroimy w cienkie talarki.Dodajemy osączona kukurydzę i posiekany koperek.Wszystko delikatnie mieszamy.Do majonezu dodajemy jogurt,sól i świeżo zmielony pieprz.Mieszamy i dodajemy do surówki.Aby zaostrzyć smak sosu,możemy dodać jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.