Orientalny kurczak z pędami bambusa

Krzysztof
Obiad
29.07.2014 12:45
Orientalny kurczak z pędami bambusa

Przepis

podwójna pierś z kurczaka

4 łyżki słodkiego sosu chili

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki przyprawy chińskiej 5 smaków Kamis

puszka pędów bambusa

dymka

1/2 papryczki chili

3 łyżki sezamu

2 łyżki oleju

op. makaronu ryżowego z tapioką

Filety umyć, oczyścić i osuszyć. Pokroić w niedużą kostkę i przełożyć do miseczki. Sos chili i sos sojowy wymieszać z przyprawą do dań chińskich. W takiej mieszance marynować kurczaka ok 1 godziny. Na suchej patelni uprażyć sezam. W woku lub rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i przesmażyć na nim kurczaka. Dodać pokrojoną jasną część dymki. Gdy kurczak będzie usmażony dodać pędy bambusa i pokrojoną papryczkę chili. Smażyć jeszcze chwilę, dodać 2 łyżki sezamu, wymieszać.W tym samym czasie przygotować makaron wg przepisu na opakowaniu. W miseczkach ułożyć makaron i kurczaka. Posypać posiekaną zieloną częścią dymki i resztą ziaren sezamu.