Rogale "prawie" Marcińskie

Krzysztof
Przepisy
13.11.2014 6:42
Rogale "prawie" Marcińskie

Przepis

Ciasto:

szkl ciepłego mleka

op. drożdży instant (7g)

1 jajko

3,5 szkl mąki

3 łyżi cukru

szcz. soli

225g miękkiego masła

kilka kropel aromatu waniliowego

Nadzienie:

200g maku

100g migdałów

200g orzechów włoskich

5 okrągłych biszkoptów

3/4 szkl cukru pudru

1 łyżka miodu

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

ok 3 łyżki gęstej śmietany

kilka kropel aromatu migdałowego

Lukier:

1 szkl cukru pudru

3-4 łyżki mleka

Ponadto:

jajko do posmarowania

posiekane migdały do posypania

Nadzienie: Mak przełożyć do garnka, zalać ok 1/2 szkl wody i dusić ok pół godziny lub do czasu aż cała woda wyparuje. Orzechy i migdały zalać wrzątkiem. Migdały obrać, orzechy odcedzić po 10 min. Orzechy, migdały i mak zmielić 2x w maszynce. Dodać cukier puder, miód, skórkę pomarańczową, pokruszone biszkopty i aromat migdałowy. Dodać tyle śmietany aby masa była nie za gęsta ani za rzadka.

Ciasto: W dużej misce wymieszać suche składniki. Ciepłe mleko wymieszać z jajkiem i olejkiem waniliowym. Połączyć wszystkie składniki, dodać 25g miękkiego masła i szybko wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na prostokąt 15x30cm, lekko oprószyć mąką, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Najlepiej na desce lub blaszce. Chłodzić ok 1 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm. Posmarować masłem zostawiając ok 1cm margines. Złożyć 1/3 ciasta z jednej strony a następnie drugą część tak aby na siebie zachodziły. Dokładnie zlepić brzegi i znów rozwałkować na prostokąt. Złożyć jak wcześniej i przykryć folią. Chłodzić ok 1 godziny. Czynność wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto pomiędzy wałkowaniem ok 30-40min. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na całą noc.

Ciasto po wyjęciu z lodówki odstawić na kilkanaście minut. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 70x40cm. Przekroić wzdłuż na 2 części a następnie każdą z nich podzielić na 12 trójkątów. Nadzienie rozsmarować na każdym trójkącie zostawiając z każdej strony ok 1/2 cm. Zwijać rogale zaczynając od szerszej strony. Naciąć jak na zdjęciu i zwinąć. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i odstawić pod przykryciem na godzinę. Przed pieczeniem rogale posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok 20 min.

Składniki na lukier utrzeć i polać ostudzone rogale. Posypać posiekanymi migdałami. Odstawić do zastygnięcia lukru.