Przepis
Ciasto:
szkl ciepłego mleka
op. drożdży instant (7g)
1 jajko
3,5 szkl mąki
3 łyżi cukru
szcz. soli
225g miękkiego masła
kilka kropel aromatu waniliowego
Nadzienie:
200g maku
100g migdałów
200g orzechów włoskich
5 okrągłych biszkoptów
3/4 szkl cukru pudru
1 łyżka miodu
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
ok 3 łyżki gęstej śmietany
kilka kropel aromatu migdałowego
Lukier:
1 szkl cukru pudru
3-4 łyżki mleka
Ponadto:
jajko do posmarowania
posiekane migdały do posypania
Nadzienie: Mak przełożyć do garnka, zalać ok 1/2 szkl wody i dusić ok pół godziny lub do czasu aż cała woda wyparuje. Orzechy i migdały zalać wrzątkiem. Migdały obrać, orzechy odcedzić po 10 min. Orzechy, migdały i mak zmielić 2x w maszynce. Dodać cukier puder, miód, skórkę pomarańczową, pokruszone biszkopty i aromat migdałowy. Dodać tyle śmietany aby masa była nie za gęsta ani za rzadka.
Ciasto: W dużej misce wymieszać suche składniki. Ciepłe mleko wymieszać z jajkiem i olejkiem waniliowym. Połączyć wszystkie składniki, dodać 25g miękkiego masła i szybko wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na prostokąt 15x30cm, lekko oprószyć mąką, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Najlepiej na desce lub blaszce. Chłodzić ok 1 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm. Posmarować masłem zostawiając ok 1cm margines. Złożyć 1/3 ciasta z jednej strony a następnie drugą część tak aby na siebie zachodziły. Dokładnie zlepić brzegi i znów rozwałkować na prostokąt. Złożyć jak wcześniej i przykryć folią. Chłodzić ok 1 godziny. Czynność wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto pomiędzy wałkowaniem ok 30-40min. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na całą noc.
Ciasto po wyjęciu z lodówki odstawić na kilkanaście minut. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 70x40cm. Przekroić wzdłuż na 2 części a następnie każdą z nich podzielić na 12 trójkątów. Nadzienie rozsmarować na każdym trójkącie zostawiając z każdej strony ok 1/2 cm. Zwijać rogale zaczynając od szerszej strony. Naciąć jak na zdjęciu i zwinąć. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i odstawić pod przykryciem na godzinę. Przed pieczeniem rogale posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok 20 min.
Składniki na lukier utrzeć i polać ostudzone rogale. Posypać posiekanymi migdałami. Odstawić do zastygnięcia lukru.