Przepis
Jedna z Czytelniczek poleciła mi kiedyś kurczaka w maślance. Postanowiłam przepis wypróbować i jestem z niego bardzo zadowolona. Kurczak w marynacie z maślanki staje się bardzo kruchy, jest soczysty i delikatny. Upieczony w piekarniku jest zdrowszy niż smażony, a tak samo chrupiący. Do marynaty można dodać dowolnych ziół i przypraw wg upodobań. Polecam!
Kurczak w maślance
Składniki na 2-3 porcje:
2 piersi z kurczaka
szklanka maślanki
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, suszona natka pietruszki
kilka garści płatków kukurydzianych
Wykonanie:
Piersi myjemy, kroimy na długie paski, nacieramy solą i pieprzem i przekładamy do miski. Maślankę mieszamy z ziołami i natką, zalewamy kurczaka i wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Płatki kukurydziany rozgniatamy rękami, kurczaka w marynacie z maślanki panierujemy w płatkach i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Pyszne, chrupiące, kruche i zdrowe kąski kurczaka.