Kurczak w maślance

Ewelina
Obiad
12.11.2014 21:48
Kurczak w maślance

Przepis

Jedna z Czytelniczek poleciła mi kiedyś kurczaka w maślance. Postanowiłam przepis wypróbować i jestem z niego bardzo zadowolona. Kurczak w marynacie z maślanki staje się bardzo kruchy, jest soczysty i delikatny. Upieczony w piekarniku jest zdrowszy niż smażony, a tak samo chrupiący. Do marynaty można dodać dowolnych ziół i przypraw wg upodobań. Polecam!

Kurczak w maślance

Składniki na 2-3 porcje:

2 piersi z kurczaka

szklanka maślanki

przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, suszona natka pietruszki

kilka garści płatków kukurydzianych

Wykonanie:

Piersi myjemy, kroimy na długie paski, nacieramy solą i pieprzem i przekładamy do miski. Maślankę mieszamy z ziołami i natką, zalewamy kurczaka i wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Płatki kukurydziany rozgniatamy rękami, kurczaka w marynacie z maślanki panierujemy w płatkach i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Pyszne, chrupiące, kruche i zdrowe kąski kurczaka.