Przepis
SKŁADNIKI :
4 filety z kurczaka
2 szklanki drobno pokruszonych chipsów kukurydzanych tortilla
1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól, ostra papryka i czosnek w proszku do smaku
SOS MUSZTARDOWY :
2 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki majonezu
szczypta oregano i bazylii
1 łyżka gęstej śmietany
sól, pieprz do smaku
Składniki sosu dokładnie mieszamy, doprawiamy przyprawami. Odkładamy do schłodzenia.
PRZYGOTOWANIE :
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy. Pokruszone chipsy przekładamy do miski, do drugiej wbijamy jajko i roztrzepujemy. Do trzeciej wsypujemy mąkę. Żaroodporne naczynie smarujemy odrobiną oliwy, filety obtaczamy w mące, następnie w jajku a na koniec w chipsach. Panierowane piersi układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folia aluminiową (unikniemy spieczenia chipsów ) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 *C, pieczemy około 40 minut. Ja pod koniec pieczenia zdjęłam folię aluminiową i pozwoliłam mięsu lekko się podpiec.
Podajemy piersi pokrojone na kawałki lub w całości, polane sosem musztardowym z dodatkiem frytek i surówką.
Przy krojeniu mięsa, panierka trochę odpada, więc dobrze jest kroić mięso na większe kawałki.
Smacznego.