Kurczak w serowej panierce

Krzysztof
Obiad
10.09.2014 12:20
Kurczak w serowej panierce

Przepis

3 średnie filety z kurczaka

ulubiona przyprawa do kurczaka

2 zmiażdżone ząbki czosnku

panierka:

0,5 szklanki mleka

0,5 szklanki mąki pszennej

1 jajo

0,5 szklanki drobno startego sera żółtego

¼ łyżeczki przyprawy do kurczaka

szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)

Filety umyć, osuszyć, rozbić, nasmarować czosnkiem, oprószyć niezbyt obficie przyprawą, odstawić do lodówki na 30 minut. Mleko zmiksować z jajem, mąką i przyprawami, następnie wsypać ser i dokładnie wymieszać łyżką (panierka ma mieć konsystencję gęstej śmietany).

Mięso zamaczać w panierce, smażyć na oleju, na średnim ogniu z obu stron, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.