Przepis
Jeżeli macie ochotę na dobrą sałatkę, ale nie macie za dużo czasu, to polecam tą sałatkę. Robi się ją błyskawicznie, a smakuje naprawdę pysznie. Przygotowanie jej zajmuje tyle czasu co ugotowanie jajek na twardo. Sałatka nadaje się do śniadania, do kolacji, może posłużyć też jako dodatek do obiadu, a nieźle sprawdzi się również jako imprezowy smakołyk.
Składniki:
20 dag pora (tylko jasna część), 20 dag żółtego sera, 3 jajka, puszka groszku konserwowego, majonez lub jogurt naturalny, sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie pora płuczemy, osuszamy i kroimy w półplasterki, wkładamy na sito i przelewamy wrzątkiem, pozostawiamy do odsączenia. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Groszek odsączamy z zalewy. Ser, groszek i pora wrzucamy do michy, w tym czasie jajka powinny być już ugotowane, więc studzimy obieramy ze skorupek, kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do michy. Dodajemy majonez lub jogurt naturalny według upodobań (ja dodałam majonez w ilości ok. 3 czubatych łyżek), solimy, pieprzymy, mieszamy i zjadamy.