Przepis
Składniki:
1 kg sera mielonego z wiaderka
250 ml jogurtu naturalnego
3/4 szkl. cukru pudru
2 opakowania herbatników
ok. 400 g truskawek
3 łyżki żelatyny
2 galaretki truskawkowe
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody (ok. 1/3 szklanki) i zostawić do ostygnięcia. Blaszkę o wymiarach 22 x 26 cm wyłożyć folią spożywczą i na dnie ułożyć herbatniki. Ser, jogurt, cukier puder zmiksować, dodać żelatynę i ponownie zmiksować. Masę serową wyłożyć na herbatniki i wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i pozostawić do wystygnięcia. Na masę serową wyłożyć truskawki, jeżeli są małe to w całości, a jeżeli większe to przekroić na połówki. Zalać galaretką i wstawić do lodówki.