- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 35 min
Składniki
-120 g mąki pszennej,
-125 g białego sera,
-75 g masła,
-pół łyżeczki soli,
-jedno jajko,
-100 g śmietany 18%,
-jedna średniej wielkości gruszka,
-100 g sera camembert brie,
-3-4 orzechy włoskie,
-sól, pieprz.
Przepis
Do miski miksera wsypujemy mąkę, biały ser, masło, pół łyżeczki soli. Mieszamy na małych obrotach i dodajemy jajko. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję kruchego ciasta.
Można także zrobić ciasto ręcznie, dodając składniki w takiej samej kolejności.
Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (najlepiej na całą noc; surowe ciasto można przechowywać w lodówce przez 1-2 dni).
Wykładamy ciasto do formy na tartę/tortownicy/prostokątnej blachy, dopasowując do kształtu formy.
Wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 15 min (jeśli będą się robić bąble można przebić je widelcem).
W tym czasie przygotowujemy sos. Śmietanę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kroimy umytą gruszkę w półplastry i ser camembert w plastry.
Wykładamy sos śmietanowy na upieczone ciasto (może być gorące), na to gruszkę i ser camembert.
Posypujemy posiekanymi orzechami, solą i pieprzem.
Zapiekamy ok. 5 min, do momentu aż ser się rozpuści.