tarta z gruszką, serem camembert i orzechami

Agnieszka
Przekąski
23.03.2016 16:35
tarta z gruszką, serem camembert i orzechami
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 35 min

Składniki

-120 g mąki pszennej,

-125 g białego sera,

-75 g masła,

-pół łyżeczki soli,

-jedno jajko,

-100 g śmietany 18%,

-jedna średniej wielkości gruszka,

-100 g sera camembert brie,

-3-4 orzechy włoskie,

-sól, pieprz.

Przepis

Do miski miksera wsypujemy mąkę, biały ser, masło, pół łyżeczki soli. Mieszamy na małych obrotach i dodajemy jajko. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję kruchego ciasta.

Można także zrobić ciasto ręcznie, dodając składniki w takiej samej kolejności.

Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (najlepiej na całą noc; surowe ciasto można przechowywać w lodówce przez 1-2 dni).

Wykładamy ciasto do formy na tartę/tortownicy/prostokątnej blachy, dopasowując do kształtu formy.

Wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 15 min (jeśli będą się robić bąble można przebić je widelcem).

W tym czasie przygotowujemy sos. Śmietanę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kroimy umytą gruszkę w półplastry i ser camembert w plastry.

Wykładamy sos śmietanowy na upieczone ciasto (może być gorące), na to gruszkę i ser camembert.

Posypujemy posiekanymi orzechami, solą i pieprzem.

Zapiekamy ok. 5 min, do momentu aż ser się rozpuści.