Serowa tarta z morelami

Małgorzata
Ciasta
06.06.2016 11:07
Serowa tarta z morelami

Składniki

Ciasto kruche

200 g mąki tortowej

100 g masła

80 g cukru

1 jajko

Nadzienie serowe

250 g sera trzykrotnie mielonego

120 g drobnego cukru

150 g ricotty

3 jajka

4 łyżki śmietanki kremówki

2 łyżki budyniu waniliowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo

400 g moreli

3 łyżki płatków migdałów

Przepis

Ciasto kruche

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce około pół godziny. Gotowym ciastem wykładamy formę do tarty, dno nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy kulki ceramiczne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C na około 15-20 minut. Usuwamy papier razem z kulkami ceramicznymi.

Nadzienie serowe

Ser mielimy trzykrotnie. Dodajemy do niego wszystkie składniki i ucieramy na gładką masę. Gotową masę wykładamy na podpieczony kruchy spód. Morele dokładnie myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Układamy morele na masie serowej. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy tartę jeszcze 10 minut. Następnie wyjmujemy ją i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.