Hiszpański omlet z włoskim akcentem

Krzysztof
Przekąski
27.10.2014 19:30
Hiszpański omlet z włoskim akcentem

Przepis

Na porcję dla 1 osoby potrzebujemy:

2 jaja

4 plasterki chorizo

4 pomidorki koktajlowe

6 oliwek czarnych

garść świeżej bazylii

kropla oleju do nasmarowania patelni

Roztrzepałam porządnie 2 jajka (najlepiej je zmiksować).

Na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni poukładałam plasterki kiełbasy,

między nimi pomidorki pokrojone na połówki (skórką do dołu) i oliwki też pokrojone na połówki.

Chwilę odczekałam aż chorizo zacznie puszczać kolor paprykowy i zalałam jajkami.

Smażyłam pod przykryciem jakieś 5 minut na średniej temperaturze, nie mam gazu więc u mnie

to była 5 w skali 9. Przewróciłam na drugą stronę, udało mi się za pomocą łopatki ale dobrym sposobem jest też zsunięcie go na talerz i z odwróconego z powrotem na patelnię. Trzymałam tak jeszcze

ze 2-3 minuty (bez przykrycia), posypałam posiekaną bazylią chwilę przed wyjęciem.