Kurczak w pomidorowym oceanie

Krzysztof
Obiad
27.10.2014 19:18
Kurczak w pomidorowym oceanie

Przepis

Na porcję dla 2 osób potrzebujemy:

filety z piersi kurczaka - sztuk 2 albo więcej, jeśli jest apetyt

1 pokaźna cebula

3 ząbki czosnku

1 papryczka chili (albo dwie - ja lubię ostro ale można pominąć)

1 kartonik przecieru pomidorowego - 500g

1 mozzarella - 125g

łyżka ulubionej oliwy

sól, pieprz

bazylia (niekoniecznie)

Na patelni z łyżką oliwy podsmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy już się zeszkliła, dodałam pokrojone w kostkę filety i chili. Po około 5 minutach dorzuciłam czosnek drobno posiekany. Po około 3 minutach dodałam przecier pomidorowy. Dusiłam wszystko kolejne 5 minut pod przykryciem, po czym dołożyłam porwaną w kawałki mozzarellę. Gdy ta się rozpuści nasz sos jest cudownie zagęszczony, gotowy do spożycia i tak oto w niecałe 30 minut (wraz z przygotowaniami) mamy pyszny, ekspresowy obiadek.

Podajemy z ulubionym makaronem ( u mnie pełnoziarniste penne).