Hiszpański omlet ziemniaczany

Krzysztof
Przepisy
08.01.2015 16:03
Hiszpański omlet ziemniaczany

Przepis

Składniki:

1 średnia cebula

3 duże ziemniaki

3 jajka

1 szklanka oliwy z oliwek

sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości kilku milimetrów:

Podobnie robimy z cebulą:

Na patelnię wlewamy szklankę oliwy z oliwek i smażymy na niej ziemniaki z obu stron, aż zmiękną i lekko zbrązowieją. Pod koniec smażenia dorzucamy cebulę.

W tym czasie w misce dokładnie roztrzepujemy 3 jajka:Kiedy ziemniaki i cebula będą już gotowe zdejmujemy je z patelni, odsączamy na papierowym ręczniku i mieszamy z jajkami.

Tak przygotowany omlet smażymy na małym ogniu przez kilka minut, do momentu aż spód się "zetnie".

Teraz najważniejsze! Przekładanie. Drewnianą łopatką podważamy omlet by upewnić się, że bez problemu odejdzie od patelni. Następnie przykrywamy całość dużym talerzem i szybkim ruchem obracamy patelnię o 180 stopni. Pozostaje nam już tylko wysmażyć omlet z drugiej strony i gotowe! Uwaga! Środek tortilli powinien pozostać wilgotny, więc drugą stronę smażymy tylko chwilę.

Na koniec kilka ciekawostek:

- W barach serwowana jest od godziny 13:00. Jeżeli jest dostępna przed tą godziną, to najprawdopodobniej została z dnia poprzedniego.

- Bez problemu można również kupić ją pakowaną próżniowo w hiszpańskich supermarketach- nie jest jednak tak dobra jak zrobiona samodzielnie!

- Na północy Hiszpanii ziemniaki na tortillę kroi się w kostkę.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną