Hiszpańska tortilla - PRZEPIS

Ewelina
16.03.2014 17:19
Hiszpańska tortilla - PRZEPIS

Przepis

Składniki:

3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę lub grube plastry

2 cebule, pokrojone w piórka

papryka czerwona, pokrojona na kawałki

2 plasterki szynki wędzonej

5 dużych jajek

oliwa z oliwek

pół szklanki startego żółtego sera

sól, pieprz

rzeżucha do posypania (opcjonalnie)

Szynkę (pokrojoną w kostkę), cebulę i paprykę dusimy na łyżce oliwy z oliwek. Ziemniaki gotujemy w wodzie z solą ok. 5 min. (Możemy z tego zrezygnować i dłużej dusić ziemniaki z warzywami na patelni, pamietajmy jednak wówczas o większej ilości oliwy).

Do warzyw i szynki na patelni dodajemy pozostałą oliwę i wrzucamy podgotowane ziemniaki. Dusimy razem ok. 8-10 min. Gdy mamy na patelni za dużo oliwy, odlewamy. Jajka roztrzepujemy w misce, z dodatkiem soli i pieprzu. wylewamy je na patelnię. Smażymy chwilę, lekko podważając ścinające się fragmenty, aby płynne jajko również mogło się ściąć. Nie musimy tego robić bardzo dokładnie, bo jajecznica dogotuje się na patelni sama, zanim zdążymy ją zdjąć z patelni.

Posypujemy tortillę tartym żółtym serem. Przykrywamy pokrywką na minutę, dwie. Zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz, zsuwając delikatnie. Posypujemy rzeżuchą. Kroimy na kawałki i jemy, na ciepło lub czekamy aż ostygnie.