Przepis
Hiszpański omlet
Składniki:
4 średnie ziemniaki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 5 jajek, sól, oliwa z oliwek do smażenia
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w cienkie talarki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek i ziemniaki, lekko posolić. Cebulę posiekać w kostkę i dorzucić do ziemniaków. Mieszać co jakiś czas, rozdrabniając przy tym talarki ziemniaków na mniejsze kawałki. Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu, aż składniki będą miękkie, zestawić z ognia.
Do miski wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Dorzucić masę ziemniaczaną, posolić i dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę, wlać przygotowaną masę i smażyć na średnim ogniu. Kiedy jedna strona omleta będzie już gotowa, przykryć patelnie talerzem i przerzucić ją do góry nogami (tak aby omlet wylądował na talerzu). Zsunąć omlet z talerza ponownie na patelnię i smażyć. Podawać na ciepło ,np. z kechupem i majonezem.
Źródło: